Tätä et tiennyt Arganöljystä

April 19, 2016

Tätä et tiennyt Arganöljystä

Tätä et tiennyt Arganöljystä

Arganpuu elää Saharassa

Arganöljy kasvaa maapallolla ainoastaan Saharan luoteiskulmaan sijoittuvalla alueella, jota berberikansa on perinteisesti asuttanut. Arganpuu on sitkeä laji, joka kestää Saharan hiekkamyrskyjä syvälle ulottuvien juuriensa ansiosta. Se elää n 125-450 vuotiaaksi ja alkaa tuottaa hedelmiä vasta n 50-vuotiaana. Arganmetsää hakattiin vielä 80-luvulla ripeään tahtiin ja seurauksena oli aavikon leviäminen, mikä puolestaan vauhditti ilmastonmuutoksia, myös täällä Pohjolassa.

Berberinaisten perimätietoa

Berberikansa on osannut uuttaa tätä kallisarvoista Argan-nektaria jo jo vuosisatoja.  Tarvitaan 3,5 kiloa Arganpuun hedelmiä, jotta saadaan 1 litra Arganöljyä.
Sadonkorjuuaikaan hedelmät kerätään ja aurinkokuivataan. Kuivatuista hedelmistä otetaan hedelmäliha talteen kotieläimille – kameleille, lehmille ja vuohille rehuksi. Erityisesti vuohet rakastavat arganpuiden ravintorikkaita hedelmiä ja kiipeilevät joukolla arganpuissa hedelmiä etsien.

Arganöljyllä on ihmiselle suotuisia vaikutuksia

Arganöljy sisältää runsaasti iholle välttämättömiä rasvahappoja sekä paljon ihoa ravitsevia ja hoitavia A- ja E-vitamiineja. Arganöljyssä on viisinkertainen määrä E-vitamiinia oliiviöljyyn verrattuna.
Arganpuun hedelmistä valmistetaan myös ruokaöljyä. Hedelmän sisällä olevat siemenet paahdetaan ennen kylmäpuristamista. Tuloksena saadaan herkullista ja terveysvaikutuksiltaan erinomaista neitsytöljyä.

Berberinaisten kauniin ihon salaisuus selvisi

Arganöljy ponnahti maailman tietoisuuteen, kun sen positiivisia terveysvaikutuksia koskevat tutkimustulokset julkaistiin 1990-luvulla. Tutkimus sai alkunsa kun havaittiin, että berberikansan kuolleisuus sydän-ja verisuonitauteihin oli selvästi alhaisempi kuin naapurissa asuvilla, muuten samantyyppisiä elintapoja noudattavilla arabeilla. Samalla selvisi, miksi berberinaisten iho säilyi niin kauniina ja hyväkuntoisena huolimatta asuinmaan ankarasta ilmastosta.

Laaduissa on eroja

Puhdas Arganöljy on kallista  sen niukan saatavuuden ja erityisesti sen käsityötä vaativan valmistusmetodin vuoksi. Kuten muidenkin kallisarvoisten kauppatavaroiden kohdalla, myös Arganöljystä on liikeellä ‘väärennöksiä’ tai halpoja kopioita, joissa 100% puhdasta neitsytöljyä on vain nimeksi. Hinta on hyvä ohjuri tässäkin: jos öljyn hinta on todella halpa, kannattaa tarkistaa inci-listasta onko mukana muutakin, kuin ‘Argania Spinosa Kernel Oil’ia.

Milloin sinä kuulit Arganöljystä ensi kerran? Milloin kokeilit ?
Leave a comment

Comments will be approved before showing up.


Also in Artikkelit

HUPS! Tuliko hoidettua liikaa? - Yksinkertainen On Kaunista Myös Ihonhoidossa
HUPS! Tuliko hoidettua liikaa? - Yksinkertainen On Kaunista Myös Ihonhoidossa

October 31, 2021

Joskus iho-ongelmat johtuvat ihonhoidon laiminlyönneistä, mutta yhä useammin esiintyy myös ihon liiallista hoitamista. Syystä voi sanoa, että yksinkertainen on kaunista myös ihonhoidossa. Ja luontokin kiittää!

Continue Reading

Viisi loistavaa vinkkiä ihosi suojaksi, joita tulet tarvitsemaan syksyn viimoissa
Viisi loistavaa vinkkiä ihosi suojaksi, joita tulet tarvitsemaan syksyn viimoissa

September 30, 2021

Jälleen on aika siirtyä viileämmän ilman vaatimiin rutiineihin myös ihonhoidossa. Kun kesällä ilman kosteus kannattelee ihonkin kosteutta, syksyn tullen viilenevät ilmat toimivat päinvastoin. Ja se vaatii tehostettua ihonhoitoa itse kullakin.
Onneksi luonnollinen riittävä ihonhoito on helppoa ja suht edullistakin...

Continue Reading

Helli Itseäsi Okabon Laadukkaalla Arganöljyllä - 7 tapaa saada iho ja hiukset hehkumaan
Helli Itseäsi Okabon Laadukkaalla Arganöljyllä - 7 tapaa saada iho ja hiukset hehkumaan

September 01, 2021

Tehosta kasvojen, vartalon ja hiusten hoitoa upealla arganöljyllä. Se on monikäyttöisyydessään ihastuttava luomutuote, joka on tullut jäädäkseen yhä useamman kauneudenhoitoon. Seuraavassa muutama vinkki, miten saada iho ja hiukset hehkumaan.

Continue Reading