Ruskeaveriköt vaarassa? – Tummien hiusvärien INCI-listat syyniin

January 26, 2016

Ruskeaveriköt vaarassa? – Tummien hiusvärien INCI-listat syyniin

Ruskeaveriköt vaarassa? – Tummien hiusvärien INCI-listat syyniin

Takaisin luonnolliseen

Yhä useampi meistä kyllästyy uutisiin milloin minkäkin lisäaineen epäsuotuisista vaikutuksista. Ne voivat kohdistua itseen, perillisiin tai ympäristöön. Kaupoissa myydään  tuotteita, jotka kyllä alittavat sallitun maksimimäärän kutakin lisäainetta ja ovat kerran pari käytettynä turvallisia. Mutta säännöllisessä käytössä tuppaavat kasaantumaan elimistöön. Ei ole ihme, että myös luonnonkosmetiikalla on päivä päivältä enemmän kannattajia.

Tummat hiusvärit haitallisimpia

Itse olen vuosikymmenen ajan värjännyt tai värjäyttänyt hiukseni tumman ruskealla. Nyt vasta viime aikoina olen herännyt tietoisuuteen siitä, mitä kaikkea nuo ‘turvalliseksi luokitellut’ väriaineet sisältävät. Ihmettelen, miten syvään juurtunut onkaan ajatuksemme ‘kauneuden tähden on kärsittävä’? Pitääkö värin kutittaa, nipistellä tai suorastaan kirvellä vaikutusaikanaan?

70 tuntia altistusta

Muistan nähneeni jossain artikkelissa laskelman, jonka voisin tehdä myös itseni kohdalla: jos 10 vuoden ajan olen värjäyttänyt hiukseni 12 kertaa vuodessa, à 35 min vaikutusajalla se tekee yhteensä 7 tuntia värikemikaaleille altistumista vuodessa, kymmenen vuoden ajan. 70 tuntia, haloo!

Väriainepahis 1800-luvulta

Se tummien hiusten väriainepahis lienee useimmille jo tuttu; parafenyleenidiamiini  eli tuttavien kesken PPD – sekä sen johdannaiset kuten tolueeni-2,5-diamiini.
Moni asiantuntija sanoo, että jos tämä aine tulisi markkinoille nyt, se ei ikinä saisi myyntilupaa. Mutta PPD onkin kehitetty jo 1800-lopulla ja sitä on ollut hiusväreissä ja tatuointimusteissa aina. Parafenyleenidiamiini saattaa myös kertyä elimistöön eli nuo minun 70 tuntiani ovat hyvin varteenotettava aika kerryttää lisäaineita.

Pyydä INCI-lista nähdäksesi kampaajallakin

Kannattaa siis reilusti pyytää kampaajalta nähtäväksi omiin hiuksiin laitettavien hiusvärien inci-listaa. Itse kirjoitin aluksi kännykkään muistiin nuo muutamat kemialliset nimet, jotta ymmärtäisin edes jotain näkemästäni. Ja yllättävän nopeasti listojen luku alkaa luontua myös maallikolta. Ja yhtä yllättävän usein tuo parafenyleenidiamiini johdannaisineen jäi haaviin, olihan kyseessä tummat hiusvärit.

Harmaita pukkaa – mitä tilalle?

Löysin oivallisen artikkelin, jossa käsitellään hiusvärien lisäaineita ja turvallisuutta. Se on tässä:

http://kemikaalikimara.blogspot.fi/2011/12/kemikaalikimaran-hiusvariopas.html

Tuon hiusvärioppaan perusteella voisin siis turvallisesti käyttää luonnon hennaa sekoitettuna indigoon?  Vielä ei ole se aika kuukaudesta, että väriä tarvitsisin, mutta seuraavaksi kokeilen mihin tulokseen kasviväreillä pääsen. Kerron kyllä sitten miten kävi.

Oletko itse herkistynyt jollekin kosmetiikan ainesosalle? Tuleeko kosmetiikan inci-listat luettua?
Leave a comment

Comments will be approved before showing up.


Also in Artikkelit

Helli Itseäsi Okabon Laadukkaalla Arganöljyllä - 7 tapaa saada iho ja hiukset hehkumaan
Helli Itseäsi Okabon Laadukkaalla Arganöljyllä - 7 tapaa saada iho ja hiukset hehkumaan

September 01, 2021

Tehosta kasvojen, vartalon ja hiusten hoitoa upealla arganöljyllä. Se on monikäyttöisyydessään ihastuttava luomutuote, joka on tullut jäädäkseen yhä useamman kauneudenhoitoon. Seuraavassa muutama vinkki, miten saada iho ja hiukset hehkumaan.

Continue Reading

Pidennä päivetyksen kestoa Okabon puhtaalla arganöljyllä
Päivetys, olipa se oikea tai purkista tullut, kestää pidempään kosteutetulla ja hyvinvoivalla iholla

July 30, 2021

Miten päivetyksen saisi kestämään kauemmin? Listasimme 5 ultrahelppoa keinoa, joilla pidentää rusketuksen kestoa. Lyhyesti kuitenkin: päivetys, olipa se oikea tai purkista tullut, kestää pidempään kosteutetulla ja hyvinvoivalla iholla. Käytä siis silkkisiä, nopeasti imeytyviä öljyjä ja

Continue Reading

Kesä. Läheiset. Aurinko. Vesi. Iho. Hiukset - ja Okabon Arganöljy!
Kesä. Läheiset. Aurinko. Vesi. Iho. Hiukset - ja Okabon Arganöljy!

June 28, 2021

Kesä! Aurinkoa ja lämpöä - pelkkää olemisen keveyttä. Nautitaan ulkoilmassa nyt. Pienellä varautumisella etukäteen iho ja hiukset nauttivat auringosta ja merivedestä yhtälailla. Arganöljy on loistava after sun -käytössä, se rauhoittaa ja vähentää ihon punoitusta.  Ja arganöljypinnoite auttaa suojaamaan hiuksiasi uidessa.

Continue Reading