July 30, 2020
Osa 1: Ulkoiset tekijät
Kirjoittanut: Anna-Erika Nurmi
Tässä kolmiosaisessa sarjassa perehdymme ihoa rasittaviin ulkoisiin ja sisäisiin tekijöihin, joita suurin elimemme pyrkii jatkuvasti torjumaan. Voimme auttaa ihoa tässä taistelussa tarjoamalla sille suojan sekä ennen kaikkea tasapainoista puhtautta. Ensimmäisessä osassa blogisarjaamme paneudumme ihon ulkoisiin stressitekijöihin. Myöhemmin selvitämme, miten esimerkiksi hormonit ja ravinto voivat vaikuttaa ihon hyvinvointiin. Viimeisessä osassa annamme öljypuhdistusvinkkejä jokaiselle ihotyypille.
Erityisesti illalla puhdistus on tarpeen. Varsinkin kaupunkiolosuhteissa iholle tarttuu päivän aikana monenmoista. Iholle pitkäksi aikaa jäädessään epäpuhtaudet altistavat ihon paitsi erilaisille tulehduksille myös ennenaikaiselle vanhenemiselle.
Hoitotuotteiden vaikuttavat aineet myös imeytyvät tehokkaammin puhtaalle iholle ja iho pääsee uudistumaan.
Ilman epäpuhtauksien siis tiedetään aiheuttavan ihon ennenaikaista ikääntymistä. Esimerkiksi pahan kuuloisten PAH-yhdisteiden (polysyklisten aromaattisten hiilivetyjen) ja muiden haitallisten yhdisteiden vaikutusta iholla vallitsevaan tasapainoon tutkitaan jatkuvasti (Lue lisää täältä). Myös erilaiset raskasmetallit, kuten lyijy ja kadmium, voivat ärsyttää ihoa. Ne pääsevät ilmakehään useimmiten teollisuuden ja liikenteen päästöistä. Päästömäärät ovat Suomessa kehittyneen teknologian, vähäisen auringonvalon ja pienen väestön ansiosta perinteisesti matalia, mutta suopeat sääolosuhteet ja ympäristövahingot kohottavat ilmansaastelukemia myös meillä. Ilma on itse asiassa puhtaimmillaan syksyn sateiden ja kovan tuulen piiskatessa ‒ ehkäpä tämä tieto tuo helpotusta pitkistä, pimeistä päivistä selviytymiseen.
Putsaamaton tai huonosti putsattu meikki kasaantuu iholle kertymiksi, jolloin iho ei pysty hengittämään ja uusiutumaan tehokkaasti. Ihohuokoset tukkiutuvat, mikä lisää erilaisten ihoärsytysten ja aknen riskiä. Jos kemikaalit tai pienhiukkaset ovat tarpeeksi pienikokoisia, ne läpäisevät ihon huokoset ja kulkeutuvat nopeasti verenkiertoon ja saattavat aiheuttaa lisää terveyshaittoja.
Koronaviruspandemian vuoksi käsiä pestiin keväällä uutterammin. Kasvojen iho kiittää muutoksesta, vaikka käsien iho kuivuukin pesemisestä. Mihin kaikkialle koskemmekaan päivän aikana? Kätemme keräävät paljon bakteereja ja kasvojen koskettelusta iho voi jopa tulehtua. Ihon koskettelun vähentäminen voi olla vaikeaa, sillä se tapahtuu monesti huomaamatta työskennellessä tai lukiessa.
Auringon ultraviolettisäteilyn haitoista puhutaan aina vaan enemmän ja ihmiset ovatkin takavuosien rusketustrendin laannuttua ryhtyneet suojaamaan ihoaan. UV-säteilyn lisäksi myös esimerkiksi infrapunasäteilyn on todettu aiheuttavan ns. oksidatiivista stressiä; tilaa, jossa vapaat radikaalit ja antioksidantit ovat epäsuhdassa Lue lisää täältä.
Kaikenlainen säteily voi koitua terveysriskiksi, jos sen määrä kasvaa tarpeeksi suureksi. Muista, että myös suuri osa aurinkovoiteista sisältää kemikaalikuormaa, hormoneja ja hormoninkaltaisia yhdisteitä, joiden vaikutuksesta elimistöön ei olla täysin varmoja. Aurinkorasvat imeytyvät melko nopeasti ihoon, mutta voit pienentää niistä aiheutuvia mahdollisia haittoja puhdistamalla ihon hyvin auringolle altistumisen jälkeen, viimeistään ennen nukkumaanmenoa.
Lämmityksestä tai ilmanvaihtojärjestelmistä aiheutuva kuiva sisäilma ja kylmät pakkassäät saavat etenkin talvella ihon pintakerroksen kuivumaan. Tällöin puhdistuksen merkitys ihonhoitorutiineissa korostuu entisestään. Iho saattaa kuivuessaan tuntua entistäkin kireämmältä, jolloin puhdistus tekisi jopa kokonaan mieli ohittaa. Tähän suosittelen Okabon arganöljypuhdistusta, joka säilyttää ihon kosteustasapainon ja ihon oman suojavaipan ehjänä, eikä kiristä.
Viimeistele puhdistus kosteuttavalla Ruusuvedellä tai muulla kosteuttavalla kasvovedellä ja sido kosteus vaikkapa puhtaalla arganöljyllä.
Tuotesuosituksia:
Comments will be approved before showing up.
October 02, 2024
August 27, 2024
July 29, 2024
Tuotesuositus: