Herkkä iho – 6 toimivaa ohjetta ihon suojaksi

August 01, 2017

Herkkä iho – 6 toimivaa ohjetta ihon suojaksi

Herkkä iho – 6 toimivaa ohjetta ihon suojaksi

Herkkä iho – mikä se on?

Monilla on kokemusta ihon herkistymisestä jollekin aineelle. Jos ihon kanssa kosketuksissa olevat kemikaalit ihonhoito- tai kodinhoitotuotteissa aiheuttavat punoitusta, kutinaa, pistelyä tai kiristelyä, ollaan sitä mieltä, että iho on herkkä.

Mitä ihotautilääkäri katsoo, kun diagnosoi herkkää ihoa?

Täällä kerrotaan, että lääkäri etsii iholta merkkejä mm. pienistä rakkuloista, kuopista tai ihon eroosiosta. Myös punoitukseen ja punastumiseen taipuvainen iho on usein herkkä. Ja jos iho on erittäin kuiva, se ei enää pysty suojaamaan hermopäitä kunnolla, mikä aiheuttaa herkkyyttä iholla.

Ajoittain herkkä

Monet saavat herkän ihon kaltaisia oireita eri elämän vaiheissa, johtuen mm hormoonitason vaihteluista tai juuri käytettyään liian voimakkaita ihonhoitotuotteita. Herkkä iho rauhoittuu ja oireet yleensä häviävät, kun sitä hoidetaan oikein.

6 yleisohjetta, kun iho alkaa oireilla herkän ihon tavoin

1. Vältä hajusteita

Herkkäihoisen, jos jonkun, kannattaa opetella lukemaan inci-listoja. Hajusteet ovat yleisiä allergeeneja joten ihonhoito( ja kodinhoito-)tuotteissa kannattaa valita tuoksuton ja mahdollisimman luonnollinen vaihtoehto.

2. Tarkista kemikaalit puhdistustuotteissa

Herkkä iho on lähes aina kuiva, joten voimakkaasti puhdistavia aineita on vältettävä. Saippuoiden inci-listalla näkee usein antibakteerista EDTA:ta, joka imee kosteutta iholta ja saattaa aiheuttaa kutinaa ja ihoärsytystä. Herkkäihoisen kannattaa valita omalle ihotyypille valmistettuja, mietoja tuotteita.

3. Tarkista kemikaalit ihonhoitoaineissa

Puhdistustuotteet ovat yleisiä herkistäjiä, mutta hyvinä kakkosina tulevat ihonhoito- ja meikkituotteet. Mahdollisimman miedot, luonnolliset ja joissain tapauksissa lyhyet ainesosaluettelot ilman hajusteita ja väriaineita sopivat yleensä parhaiten herkistyneelle iholle. Tässä ei auta kuin etsiä tietoa ja varovaisesti kokeilla uusien tuotteiden sopivuus itselle.

4. Tarkista kemikaalit meikeissä

Jos luomiväriä käyttää kannattaa valita neutraaleja sävyjä. Sinisen pigmentin on luomiväreissä todettu aiheuttavan enemmän herkistymistä kuin beigen ja ruskean sävyjen. Mineraalimeikeissä käytetty Mica saattaa myös ärsyttää herkkää ihoa.

5. Suojaa iho auringolta

Herkkäihoisen on suojattava ihoa myös päivänvalolta eikä vain suoralta auringonpaisteelta. UV-säteet herkistävät helposti ihoa ja aikaansaavat punoitusta tai pistelyä. Siispä herkkäihoisen kannattaa käyttää kunnon fysikaalista UV-suojaa satoi tai paistoi. Hattu ja aurinkolasit on hyvä ottaa käyttöön aurinkoisina päivinä.

6. Suojaa iho kylmältä ja viimalta

Herkkä iho on muistettava suojata myös talvella. Kuiva pakkasilma ja kylmä viima kuivattavat ihoa ja saavat herkkäihoisen helposti oirehtimaan. Siksi on syytä suojata myös pää, kasvot ja kädet kunnolla ulkona liikuttaessa.

Puhdas Arganöljy sopii herkälle iholle

Vedetön Arganöljy on hyvä kosteutta sitova hoito herkälle iholle joka säässä. Se sisältää runsaasti iholle välttämättömiä rasvahappoja, jotka säilyttävät ihon kimmoisana ja elastisena. Arganöljyssä on myös reilusti antioksidantteja, jotka suojaavat ihoa ympäristön stressitekijöiltä. Arganöljy myös hoitaa ja ravitsee hellävaraisesti herkkää ihoa. Se vähentää ihon punoitusta ja hillitsee ärsytysoireita. Ilman synteettisiä kemikaaleja.
Leave a comment

Comments will be approved before showing up.


Also in Artikkelit

Viisi loistavaa vinkkiä ihosi suojaksi, joita tulet tarvitsemaan syksyn viimoissa
Viisi loistavaa vinkkiä ihosi suojaksi, joita tulet tarvitsemaan syksyn viimoissa

September 30, 2021

Jälleen on aika siirtyä viileämmän ilman vaatimiin rutiineihin myös ihonhoidossa. Kun kesällä ilman kosteus kannattelee ihonkin kosteutta, syksyn tullen viilenevät ilmat toimivat päinvastoin. Ja se vaatii tehostettua ihonhoitoa itse kullakin.
Onneksi luonnollinen riittävä ihonhoito on helppoa ja suht edullistakin...

Continue Reading

Helli Itseäsi Okabon Laadukkaalla Arganöljyllä - 7 tapaa saada iho ja hiukset hehkumaan
Helli Itseäsi Okabon Laadukkaalla Arganöljyllä - 7 tapaa saada iho ja hiukset hehkumaan

September 01, 2021

Tehosta kasvojen, vartalon ja hiusten hoitoa upealla arganöljyllä. Se on monikäyttöisyydessään ihastuttava luomutuote, joka on tullut jäädäkseen yhä useamman kauneudenhoitoon. Seuraavassa muutama vinkki, miten saada iho ja hiukset hehkumaan.

Continue Reading

Pidennä päivetyksen kestoa Okabon puhtaalla arganöljyllä
Päivetys, olipa se oikea tai purkista tullut, kestää pidempään kosteutetulla ja hyvinvoivalla iholla

July 30, 2021

Miten päivetyksen saisi kestämään kauemmin? Listasimme 5 ultrahelppoa keinoa, joilla pidentää rusketuksen kestoa. Lyhyesti kuitenkin: päivetys, olipa se oikea tai purkista tullut, kestää pidempään kosteutetulla ja hyvinvoivalla iholla. Käytä siis silkkisiä, nopeasti imeytyviä öljyjä ja

Continue Reading