March 31, 2019
Kirjoittanut Wilhelmiina Viinikka
Lähes kaiken maanpäällisen elämän edellytys, happi, ei välttämättä olekaan kaikin puolin hyväntahtoinen alkuaine. Hapella on lukuisia haittavaikutuksia erilaisiin yhdisteisiin ja ennen muuta myös ihmisen soluihin. Juuri tästä syystä tarvitsemme antioksidantteja.
Happi on oikeastaan aika petollinen tihulainen. Se voi pahimmassa tapauksessa saada rutkastikin vahinkoa aikaan ihmiskehossa. Teknisin termein puhuttaessa soluihin kohdistuu hapetustressiä. Soluihin kohdistuvalla hapetustressillä on havaittu olevan yhteyksiä lukuisiin sairauksiin, kuten vaikkapa diabetekseen tai jopa syöpään. Ihosoluissa hapetusreaktiot aiheuttavat mm kuivumista ja ennenaikaisia vanhenemisen merkkejä. Hapetusreaktiot ovat kohtuuden rajoissa pysyessään täysin luonnollisia ja olennainen osa jokapäiväistä aineenvaihduntaa. Kuitenkin raja saatetaan ylittää, mikäli antioksidantteja ei saada tarpeeksi.
Käytännössä sana antioksidantti tarkoittaa kömpelösti kansankielelle väännettynä “vastahappea”. Se on siis happea ja hapetusreaktioita vastaan toimiva aines, jota saadaan esimerkiksi lukuisista kasvikunnan raaka-aineista. E-, A- ja C-vitamiinit, beetakaroteeni ja seleeni ovat tunnetuimpia luonnon ja ravinnon antioksidanttiyhdisteitä. Antioksidantit kykenevät ehkäisemään reaktiivisten happiyhdisteiden liiallisia haittavaikutuksia soluissa. Näin ollen on äärimmäisen suositeltavaa pitää huolta antioksidanttien riittävästä saannista.
Antioksidantit ovat tärkeitä yhdisteitä myös ihonhoidossa. Tästä syystä erilaisten antioksidantteina toimivien vitamiinien haaliminen myös ihon pintakerroksien kautta on suositeltavaa. Näitä yhdisteitä muodostuu ihmiskehossa myös omasta takaa, mutta erityisesti E- ja C-vitamiinit ovat aineksia, joita iho ei välttämättä kykene tuottamaan tarpeeksi. Mainittakoon myös, että kuivalla iholla erityisesti E-vitamiinia on sen rasvaliukoisuuden takia kovin niukalti. Ihon rasvatasapainosta huolehtiminen on siis keskeisessä roolissa myös antioksidanttien saannin kannalta.
Vaikka auringonvalon lisääntyessä ja ilman lämmetessä sekä mieli että olo kevenevät on ihoa syytä suojata. Eritoten auringon haittavaikutukset voidaan purkaa solutasolla tapahtuneeseen hapetusreaktion kiihtymiseen.
Arganöljyn antioksidantit ja niiden hyötyvaikutukset ovat niinkin merkittäviä, että niillä on povattu olevan myös syöpää hoitavia ja ehkäiseviä vaikutuksia.
Arganöljyn antioksidantit ovat muun muassa E- ja A-vitamiinien muodossa, joiden saanti on, kuten sanottu, erittäin merkityksellistä iholle. Arganöljy sisältää myös erinomaisina antioksidantteina toimivia tärkeitä fenoliyhdisteitä. Synteettisiin hoitotuotteisiin verrattuna öljyt kuljettavat ravintoaineita syvemmälle ihoon muun muassa pienemmän molekyylirakenteensa ansiosta. Arganöljyllä on siis myös antioksidantteina toimivien ravinteiden ja vitamiinien saannin kannalta ensiarvoinen rooli ihonhoidossa ja erilaisten terveysriskien ehkäisyssä.
Arganöljyä ei syyttä pidetä myöskään erinomaisena after sun -voiteena. Se rauhoittaa ihoärsytyksiä ja vähentää punoitusta.
Comments will be approved before showing up.
October 02, 2024
August 27, 2024
July 29, 2024
Tuotesuositus: