Tätä et tiennyt Arganöljystä

huhtikuu 19, 2016

Tätä et tiennyt Arganöljystä

Tätä et tiennyt Arganöljystä

Arganpuu elää Saharassa

Arganöljy kasvaa maapallolla ainoastaan Saharan luoteiskulmaan sijoittuvalla alueella, jota berberikansa on perinteisesti asuttanut. Arganpuu on sitkeä laji, joka kestää Saharan hiekkamyrskyjä syvälle ulottuvien juuriensa ansiosta. Se elää n 125-450 vuotiaaksi ja alkaa tuottaa hedelmiä vasta n 50-vuotiaana. Arganmetsää hakattiin vielä 80-luvulla ripeään tahtiin ja seurauksena oli aavikon leviäminen, mikä puolestaan vauhditti ilmastonmuutoksia, myös täällä Pohjolassa.

Berberinaisten perimätietoa

Berberikansa on osannut uuttaa tätä kallisarvoista Argan-nektaria jo jo vuosisatoja.  Tarvitaan 3,5 kiloa Arganpuun hedelmiä, jotta saadaan 1 litra Arganöljyä.
Sadonkorjuuaikaan hedelmät kerätään ja aurinkokuivataan. Kuivatuista hedelmistä otetaan hedelmäliha talteen kotieläimille – kameleille, lehmille ja vuohille rehuksi. Erityisesti vuohet rakastavat arganpuiden ravintorikkaita hedelmiä ja kiipeilevät joukolla arganpuissa hedelmiä etsien.

Arganöljyllä on ihmiselle suotuisia vaikutuksia

Arganöljy sisältää runsaasti iholle välttämättömiä rasvahappoja sekä paljon ihoa ravitsevia ja hoitavia A- ja E-vitamiineja. Arganöljyssä on viisinkertainen määrä E-vitamiinia oliiviöljyyn verrattuna.
Arganpuun hedelmistä valmistetaan myös ruokaöljyä. Hedelmän sisällä olevat siemenet paahdetaan ennen kylmäpuristamista. Tuloksena saadaan herkullista ja terveysvaikutuksiltaan erinomaista neitsytöljyä.

Berberinaisten kauniin ihon salaisuus selvisi

Arganöljy ponnahti maailman tietoisuuteen, kun sen positiivisia terveysvaikutuksia koskevat tutkimustulokset julkaistiin 1990-luvulla. Tutkimus sai alkunsa kun havaittiin, että berberikansan kuolleisuus sydän-ja verisuonitauteihin oli selvästi alhaisempi kuin naapurissa asuvilla, muuten samantyyppisiä elintapoja noudattavilla arabeilla. Samalla selvisi, miksi berberinaisten iho säilyi niin kauniina ja hyväkuntoisena huolimatta asuinmaan ankarasta ilmastosta.

Laaduissa on eroja

Puhdas Arganöljy on kallista  sen niukan saatavuuden ja erityisesti sen käsityötä vaativan valmistusmetodin vuoksi. Kuten muidenkin kallisarvoisten kauppatavaroiden kohdalla, myös Arganöljystä on liikeellä ‘väärennöksiä’ tai halpoja kopioita, joissa 100% puhdasta neitsytöljyä on vain nimeksi. Hinta on hyvä ohjuri tässäkin: jos öljyn hinta on todella halpa, kannattaa tarkistaa inci-listasta onko mukana muutakin, kuin ‘Argania Spinosa Kernel Oil’ia.

Milloin sinä kuulit Arganöljystä ensi kerran? Milloin kokeilit ?
Jätä kommentti

Kommentit hyväksytään ennen niiden julkaisua


Muut Artikkelit

Kesä. Läheiset. Aurinko. Vesi. Iho. Hiukset - ja Okabon Arganöljy!
Kesä. Läheiset. Aurinko. Vesi. Iho. Hiukset - ja Okabon Arganöljy!

kesäkuu 28, 2021

Kesä! Aurinkoa ja lämpöä - pelkkää olemisen keveyttä. Nautitaan ulkoilmassa nyt. Pienellä varautumisella etukäteen iho ja hiukset nauttivat auringosta ja merivedestä yhtälailla. Arganöljy on loistava after sun -käytössä, se rauhoittaa ja vähentää ihon punoitusta.  Ja arganöljypinnoite auttaa suojaamaan hiuksiasi uidessa.

Jatka lukemista

Uudistunut LuomuRuusuvesi - 9 ohjetta kauniimpaan ihoon ja kiiltäviin hiuksiin
Uudistunut LuomuRuusuvesi - 9 ohjetta kauniimpaan ihoon ja kiiltäviin hiuksiin

toukokuu 31, 2021

Jatka lukemista

Arganöljy on loistava hiuksille - mutta miksi ja miten sitä käyttäisi?
Arganöljy on loistava hiuksille - mutta miksi ja miten sitä käyttäisi?

huhtikuu 29, 2021

Jatka lukemista