Ruskeaveriköt vaarassa? – Tummien hiusvärien INCI-listat syyniin

tammikuu 26, 2016

Ruskeaveriköt vaarassa? – Tummien hiusvärien INCI-listat syyniin

Ruskeaveriköt vaarassa? – Tummien hiusvärien INCI-listat syyniin

Takaisin luonnolliseen

Yhä useampi meistä kyllästyy uutisiin milloin minkäkin lisäaineen epäsuotuisista vaikutuksista. Ne voivat kohdistua itseen, perillisiin tai ympäristöön. Kaupoissa myydään  tuotteita, jotka kyllä alittavat sallitun maksimimäärän kutakin lisäainetta ja ovat kerran pari käytettynä turvallisia. Mutta säännöllisessä käytössä tuppaavat kasaantumaan elimistöön. Ei ole ihme, että myös luonnonkosmetiikalla on päivä päivältä enemmän kannattajia.

Tummat hiusvärit haitallisimpia

Itse olen vuosikymmenen ajan värjännyt tai värjäyttänyt hiukseni tumman ruskealla. Nyt vasta viime aikoina olen herännyt tietoisuuteen siitä, mitä kaikkea nuo ‘turvalliseksi luokitellut’ väriaineet sisältävät. Ihmettelen, miten syvään juurtunut onkaan ajatuksemme ‘kauneuden tähden on kärsittävä’? Pitääkö värin kutittaa, nipistellä tai suorastaan kirvellä vaikutusaikanaan?

70 tuntia altistusta

Muistan nähneeni jossain artikkelissa laskelman, jonka voisin tehdä myös itseni kohdalla: jos 10 vuoden ajan olen värjäyttänyt hiukseni 12 kertaa vuodessa, à 35 min vaikutusajalla se tekee yhteensä 7 tuntia värikemikaaleille altistumista vuodessa, kymmenen vuoden ajan. 70 tuntia, haloo!

Väriainepahis 1800-luvulta

Se tummien hiusten väriainepahis lienee useimmille jo tuttu; parafenyleenidiamiini  eli tuttavien kesken PPD – sekä sen johdannaiset kuten tolueeni-2,5-diamiini.
Moni asiantuntija sanoo, että jos tämä aine tulisi markkinoille nyt, se ei ikinä saisi myyntilupaa. Mutta PPD onkin kehitetty jo 1800-lopulla ja sitä on ollut hiusväreissä ja tatuointimusteissa aina. Parafenyleenidiamiini saattaa myös kertyä elimistöön eli nuo minun 70 tuntiani ovat hyvin varteenotettava aika kerryttää lisäaineita.

Pyydä INCI-lista nähdäksesi kampaajallakin

Kannattaa siis reilusti pyytää kampaajalta nähtäväksi omiin hiuksiin laitettavien hiusvärien inci-listaa. Itse kirjoitin aluksi kännykkään muistiin nuo muutamat kemialliset nimet, jotta ymmärtäisin edes jotain näkemästäni. Ja yllättävän nopeasti listojen luku alkaa luontua myös maallikolta. Ja yhtä yllättävän usein tuo parafenyleenidiamiini johdannaisineen jäi haaviin, olihan kyseessä tummat hiusvärit.

Harmaita pukkaa – mitä tilalle?

Löysin oivallisen artikkelin, jossa käsitellään hiusvärien lisäaineita ja turvallisuutta. Se on tässä:

http://kemikaalikimara.blogspot.fi/2011/12/kemikaalikimaran-hiusvariopas.html

Tuon hiusvärioppaan perusteella voisin siis turvallisesti käyttää luonnon hennaa sekoitettuna indigoon?  Vielä ei ole se aika kuukaudesta, että väriä tarvitsisin, mutta seuraavaksi kokeilen mihin tulokseen kasviväreillä pääsen. Kerron kyllä sitten miten kävi.

Oletko itse herkistynyt jollekin kosmetiikan ainesosalle? Tuleeko kosmetiikan inci-listat luettua?
Jätä kommentti


Muut Artikkelit

Näin syöt ihosi kuntoon - ravintosuositukset ihotyypeittäin
Näin syöt ihosi kuntoon - ravintosuositukset ihotyypeittäin

elokuu 31, 2020 4 kommenttia

Blogisarjamme toinen osa on täällä! Tänään meitä puhuttaa ihonalainen maailma. Sanontaa mukaillen, ihosi on mitä syöt. Ravintotottumuksillamme voimme vaikuttaa myös ihon kuntoon. Etsimme tähän kirjoitukseen vinkkejä siitä, mitä ja miten syöt ihosi kuntoon ja ravintosuositukset ihotyypeittäin. 

Jatka lukemista

Mikä hehku! Miksi ihonpuhdistus on niin tärkeää?
Mikä hehku! Miksi ihonpuhdistus on niin tärkeää?

heinäkuu 30, 2020 4 kommenttia

Jatka lukemista

Puhdas kaktusviikunaöljy antaa hiuksille elinvoimaa
Paljastus! Kaktusviikunaöljyllä sädehtivää elinvoimaa hiuksillesi

heinäkuu 02, 2020 4 kommenttia

Jatka lukemista