Näin syöt ihosi kuntoon - ravintosuositukset ihotyypeittäin

elokuu 31, 2020

Näin syöt ihosi kuntoon - ravintosuositukset ihotyypeittäin

Osa 2:  Sisäiset tekijät ja ihon kunto. Kirjoittanut Anna-Erika Nurmi

Blogisarjamme toinen osa on täällä! Tänään meitä puhuttaa ihonalainen maailma. Sanontaa mukaillen, ihosi on mitä syöt. Ravintotottumuksillamme voimme vaikuttaa myös ihon kuntoon. Etsimme tähän kirjoitukseen vinkkejä siitä, mitä ja miten syöt ihosi kuntoon ja ravintosuositukset ihotyypeittäin. 

Hormonit 

Ihan ensiksi on kuitenkin todettava, että ihon kuntoon vaikuttavat monet muutkin seikat kuin ravinto. Erityisesti naisilla monet eri hormonit. Kuukautiskiertoa säätelevät estrogeeni sekä keltarauhashormoni vaikuttavat naisen ihoon ohentamalla sitä välittömästi kierron alussa ja lisäämällä ihon paksuutta kierron lähestyessä loppua. Estrogeenin väheneminen iän myötä, viimeistään vaihdevuosien alettua, saa ihon ohenemaan ja kuivumaan sekä ihoärsytysten paranemisen hidastumaan. Ihotyyppi ei siis ole aina pysyvä tila. Tyypillisin muutos ajan myötä lienee rasvoittuvan ihon muuttuminen kuivaksi tai herkäksi. Hormonitasapainoasi tutkiessasi käy läpi ainakin lääkehistoriasi, ruokavaliosi, elintapasi sekä stressitekijät ympäristössäsi. (Viimemainittuja käsittelimme sarjan ensimmäisessä osassa)

Kuinka paljon ruokavaliolla on väliä?

Eri ihotyypit voivat hyötyä niille räätälöidystä ruokavaliosta. Mitään tiettyä ruokaa ei toki tarvitse kokonaan kieltää. Sen sijaan voit lisätä tiettyjä ruoka-aineita auttaaksesi ihoa ylläpitämään tervettä hehkua.

Ravintosuositukset ihotyypeittäin 

Kuiva iho

Kuivaan ihoon taipuvainen suosii kehon rasvatuotantoa lisääviä ruokia. Näihin lukeutuvat omega3-rasvahappoa sisältävät rasvaiset, kylmän veden kalat kuten lohi ja tonnikala, omega6-rikkaat pähkinät, kasviöljyt ja viljat. Pyri saamaan tarpeeksi nesteytystä ravinnostasi. Nestettä on mahdollista saada myös muuten kuin litrakaupalla vettä juomalla. Korvaa osa juomastasi vedestä hedelmillä ja vihanneksilla, jotka tarjoavat samalla laajan kirjon antioksidantteja ja hivenaineita, jotka ihon hyvinvoinnin tukemisen lisäksi auttavat sinua myös jaksamaan. Täydennä sisäistä hoitoa Okabon öljyseerumilla ja 24H kiinteyttävällä kosteusvoiteella.

Rasvoittuva iho

Rasvoittuvan ihon aiheuttaja voi olla myös pintakuiva iho, joten kuivaihoisen lailla pidä niin ikään huolta riittävästä sisäisestä kosteutuksesta niin nesteen kuin hyvien rasvojen avulla. Välttämättömät rasvahapot auttavat kehoa muun muassa muodostamaan kollageenia, joka on ihoa notkeuttava proteiini ja jonka määrä ihossa laskee ikääntyessämme. Kokeile myös vaihtaa ainakin osa maito- ja lihavalmisteista kasvikunnan tuotteisiin ja vähentää sokerin määrää ruokavaliossasi. Puhdista ihosi mieluiten öljyjen avulla. Kemian tutun säännön mukaan samanlainen liuottaa samanlaista. Okabon arganöljypuhdistus on hellävarainen, mutta poistaa lian ja meikin tehokkaasti.

Akneiho

Aknen kanssa elävä tai muuten herkkäihoinen saattaa löytää avun tulehdusta hillitsevistä ruoka-aineista. Näihin lukeutuvat esimerkiksi omega3-pitoiset ruoat. Myös kurkuma on paljon tutkittu mauste, jolla on selkeitä anti-inflammatorisia vaikutuksia. Antioksidanttirikkaiden ruokien suosiminen vähentää tulehdusta. Antioksidantteja löytyy runsaasti esimerkiksi monista hedelmistä ja vihanneksista, teestä, suklaasta, yrteistä ja pähkinöistä. Antioksidantit taistelevat lisäksi nimensä mukaisesti hapettumisstressiä eli vapaita radikaaleja vastaan, jotka aiheuttavat ihon ja samalla koko elimistön luonnollista ikääntymistä. Käytä myös ulkoisesti tulehdusta lievittäviä tuotteita, kuten Okabon 100% ruusuvettä.

Turvotus kasvoilla

Kasvojen turvotukseen on yksi ylivoimainen kulinaarinen apu. Natriumin eli ruokasuolan vähentäminen hillitsee silmin nähden kasvojen ja kropan turvotusta. Nesteytä kroppaasi rohkeasti. Nesteen liiallinen kerääntyminen johtuu useimmiten juuri suolan liikakäytöstä. Natriumtasoa kropassasi voit lieventää myös syömällä kaliumpitoisia ruokia, joista banaani lienee tunnetuimpia. Kokeile myös fermentoitua ruokaa!

Kaikki ihotyypit

Kaikkien ihotyyppien voimalähde on suoliston hyvinvointi. Suoliston merkitystä kokonaisvaltaiselle hyvinvoinnille on vasta viime vuosina alettu tutkia kunnolla. Suoliston oman bakteerikannan ruokkiminen prebiooteilla tuli eri kansoille aikoinaan luonnollisesti. Sittemmin moni suolistolle edullinen ruoanvalmistus- ja säilöntätapa on muuttunut uusien teknologioiden kehittyessä, eikä suoliston mikrobisto ole ehtinyt tottua tähän nopeaan muutokseen. Bakteerikanta peritään vanhemmilta, mutta sen ylläpitämiseen voi vaikuttaa paljon elintavoilla. Pyri syömään monipuolista ja värikästä ruokaa joka päivä ja lue lisää suolistoflooran ja hyvinvoinnin yhteydestä.

 

Tuotesuositukset:

Okabo Organics IhonhoitoDUO: LIFT+GLOW öljyseerumi ja Kiinteyttävä arganöljypohjainen 24H kosteusvoide kasvoille. 59,90 e (norm 73,80)

 

Ihon puhdistusDUO: Ravitseva Arganöljypuhdistus ja Raikastava LuomuRuusuvesi  39,00 (norm 43,80)
Jätä kommentti

Kommentit hyväksytään ennen niiden julkaisua


Muut Artikkelit

Helli Itseäsi Okabon Laadukkaalla Arganöljyllä - 7 tapaa saada iho ja hiukset hehkumaan
Helli Itseäsi Okabon Laadukkaalla Arganöljyllä - 7 tapaa saada iho ja hiukset hehkumaan

syyskuu 01, 2021

Tehosta kasvojen, vartalon ja hiusten hoitoa upealla arganöljyllä. Se on monikäyttöisyydessään ihastuttava luomutuote, joka on tullut jäädäkseen yhä useamman kauneudenhoitoon. Seuraavassa muutama vinkki, miten saada iho ja hiukset hehkumaan.

Jatka lukemista

Pidennä päivetyksen kestoa Okabon puhtaalla arganöljyllä
Päivetys, olipa se oikea tai purkista tullut, kestää pidempään kosteutetulla ja hyvinvoivalla iholla

heinäkuu 30, 2021

Miten päivetyksen saisi kestämään kauemmin? Listasimme 5 ultrahelppoa keinoa, joilla pidentää rusketuksen kestoa. Lyhyesti kuitenkin: päivetys, olipa se oikea tai purkista tullut, kestää pidempään kosteutetulla ja hyvinvoivalla iholla. Käytä siis silkkisiä, nopeasti imeytyviä öljyjä ja

Jatka lukemista

Kesä. Läheiset. Aurinko. Vesi. Iho. Hiukset - ja Okabon Arganöljy!
Kesä. Läheiset. Aurinko. Vesi. Iho. Hiukset - ja Okabon Arganöljy!

kesäkuu 28, 2021

Kesä! Aurinkoa ja lämpöä - pelkkää olemisen keveyttä. Nautitaan ulkoilmassa nyt. Pienellä varautumisella etukäteen iho ja hiukset nauttivat auringosta ja merivedestä yhtälailla. Arganöljy on loistava after sun -käytössä, se rauhoittaa ja vähentää ihon punoitusta.  Ja arganöljypinnoite auttaa suojaamaan hiuksiasi uidessa.

Jatka lukemista