syyskuu 15, 2015
Suosiako luomua vai luonnonkosmetiikkaa, mitä eroa niillä on ja onko väliä ihon kannalta kumpaa käyttää? Tutkiskellessani asiaa, törmäsin aikamoiseen nimikeviidakkoon.
Ihan järjelläänkin voi päätellä, että luonnonkosmetiikassa käytetään mahdollisimman pitkälle luonnosta löytyviä, luonnollisia raaka-aineita, kuten kasviöljyjä, -vahoja ja -rasvoja. Suurimman osan hajusteista, väri- ja säilöntäaineista olettaisi olevan peräisin luonnosta. Ja kaikkea synteettistä, samoin kuin ihmisen ja ympäristön kemikaalikuormaa lisäävää vältetään. Mutta sitten esim. Wikipedia esittää, että termit luonnonkosmetiikka, luonnonmukainen, orgaaninen ja luomukosmetiikka olisivat synonyymejä toisilleen eli yksi sama asia? Eivät taida olla.
Mm. amerikkalainen luomukosmetiikan sertifiointijärjestö USDA tekee selvän eron luomu- ja luonnonkosmetiikan välille. Järjestö edellyttää merkkinsä kantajilta 95%:sta luomupitoisuutta. Toisin sanoen yli 95% INCI-listan ainesosista pitää olla luomulaatuista. Luonnonmukaisesti kasvatettua siis. Ei riitä, että ainesosa tulee luonnosta, vaan sen viljelyssä ei saa käyttää synteettisiä lannoitteita, torjunta-aineita eikä geenimanipulaatiota. Luomuviljely on paljon säädellympää, kuin pelkkä luonnonraaka-aineen kasvatus.
Luonnonkosmetiikalla ei ole lainsäädännöllistä erityisasemaa, vaan EU:ssa se kuuluu kosmetiikkadirektiivin piiriin. Sensijaan luonnonkosmetiikkaa säädellään monien eri järjestöjen ja sertifiointiyritysten kautta.
Voisikin ajatella, että luonnollista kosmetiikkaa halajavan kuluttajan elämä on ekomerkeillä tehty helpoksi. On vain bongattava jokin sertifiointimerkeistä tuotteen kyljestä ja sillä selvä. Mutta ei niin hyvää, ettei jotain pientä vaivaakin. Näitä ekomerkkejä on paljon ja jokaisella on vähän eri kriteerit, millä ne tuotteen luonnollisuudesta päättävät. Joku vaatii, että tuotteesta on 10% luomulaatuista toinen taas tuon 95%.
Ja tässäkin valitettavasti raha ratkaisee, sillä esim eurooppalaiset BDIH– ja ECOCERT-merkit lunastaakseen tuottajalla on oltava sievoinen summa rahaa ja henkilöstöä huolehtimaan sertifioinnin toteutuksesta. Aloittelevat tai pienet luonnonkosmetiikkayrittäjät voivat vaan haaveilla moisista ‘laaduntakeista’, vaikka olisi kuinka raivokas luomu-tai luonnonkosmetiikkatuottaja.
Eroavaisuuksistaan huolimatta ekosertifikaatit ovat kuitenkin kuluttajan apuna, kun sitä mahdollisimman luonnollista ja vähiten ympäristöä rasittavaa kosmetiikkaa itselleen etsii. Ne nimittäin edellyttävät kantajiltaan paitsi kunnollisia, luonnollisia raaka-aineita, myös mahdollisimman vähän ympäristöä kuormittavia valmistusprosesseja. Sertifikaatin saadakseen on luonnonkosmetiikan valmistajan on kiinnitettävä huomiota paitsi tuotteen biohajoavuuteen käytön jälkeen, myös pakkausmateriaalien ekologisuuteen.
Pienellä googlailulla päädyin lopputulokseen, että ihonhoidollisesti luonnollinen tai luomu ovat ihan yhtä hyviä. Eli sillä, miten ihonhoitotuotteiden raaka-aineet on kasvatettu ei ole hoitotuloksen tai ihotuntumankaan kannalta havaittu mitään eroa. Mutta koska on kysymys kosmetiikasta, emme voi unohtaa tuotteeseen liitettäviä mielikuvia. Tässä tapauksessa ajatus äärimmäisestä luonnonmukaisuudesta tai eettisemmästä kuluttamisesta, saattavat saada joidenkin ihon hehkumaan. Mikä ei ole lainkaan hullumpi asia sekään.
Luomuja tuotteitamme:
100% Puhdas Arganöljy, 50 ml – 24,90€.
100% Puhdas Arganöljy, kasvoille, vartalolle ja hiuksille, 34,90 e
Kommentit hyväksytään ennen niiden julkaisua
lokakuu 02, 2024
elokuu 27, 2024
heinäkuu 29, 2024
Tuotesuositus: